De coronacrisis heeft veel ondernemers hard geraakt. Het afgelopen jaar maakte de overheid daarom geld vrij voor bedrijven die veel omzet misliepen door coronamaatregelen. Ondernemers die in Q4 2021 en Q1 2022 minimaal 30% omzetverlies verwachten kunnen opnieuw de TVL aanvragen. Ook de loonsubsidie NOW is terug. Check ook altijd je gemeente en provincie voor regionale coronasteun.
(Maak een afspraak voor het Adhoc & Solide advies op maat)
Als je te veel coronasteun hebt ontvangen kan het zijn dat je een deel moet terugbetalen. Financierings- en/of kredietregelingen en belastingmaatregelen zijn nog wel (deels) van kracht. Ook is ondersteuning mogelijk voor advies over ondernemen, omscholing of hulp bij schulden.
Wil je daar meer over weten? Deze checklist helpt je verder.
Welke steun?
Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) is verlengd tot en met maart 2022. Ondernemers die in het vierde kwartaal van 2021 en het eerste kwartaal van 2022 minimaal 30% omzetverlies verwachten kunnen TVL Q4 2021 en TVL Q1 2022 aanvragen.
-
De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is weer open van 13 december 2021 tot en met 31 januari 2022. Ondernemers die van 1 november tot en met 31 december 2021 minimaal 20% omzetverlies verwachten kunnen NOW aanvragen.
De Tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers (Tozo) is per 1 oktober 2021 gestopt. Een alternatief is Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Je kunt tot 1 april 2022 onder tijdelijk versoepelde voorwaarden een aanvraag bij je woongemeente doen voor de Bbz.
Om jouw financiële lasten door de coronaperiode te verlichten, heeft de Belastingdienst een aantal tijdelijke regelingen in het leven geroepen. Sommige regelingen zijn per 1 oktober 2021 gestopt, maar van een aantal belastingmaatregelen kun je voorlopig nog gebruik maken.
Bekijk verder het overzicht van coronaregelingen en check ook altijd je gemeente en provincie voor regionale coronasteun.
(Bron: KvK)