Werkenden en werkzoekenden kunnen een STAP-budget van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. U kunt deze subsidie gebruiken voor een training, cursus of opleiding. De subsidie heet STAP, wat staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie.

U kunt op dit moment geen STAP-budget meer aanvragen. Het budget is op.

Op maandag 2 januari 2023 om 10.00 uur kunt u weer STAP-budget aanvragen bij UWV. 

Meer kansen op de arbeidsmarkt door opleiding

Met het geld uit het STAP-budget kunt u een opleiding, training of cursus volgen. De overheid wil dat u als werkende of werkzoekende kunt beslissen over uw ontwikkeling tijdens uw loopbaan. Zo heeft u meer kansen om uw baan te houden of om een nieuwe baan te vinden. 

STAP-budget aanvragen

U kunt als werkende of werkzoekende 1 keer per jaar het STAP-budget aanvragen via een portal van UWV.
Elke 2 maanden start een aanvraagperiode. Is het geld van een periode op als u een aanvraag wilt doen?
Probeer het dan opnieuw in een volgende aanvraagperiode.  

Voorwaarden STAP-budget

Er zijn wel een aantal voorwaarden voor het aanvragen van STAP-budget. Bijvoorbeeld dat u 18 jaar of ouder bent en dat u nog geen AOW ontvangt. Ook moet de training, cursus of opleiding in het STAP-scholingsregister staan en nog niet zijn gestart op het moment dat het STAP-budget wordt aangevraagd. De aanvraag dient minimaal 4 weken voor de start van de opleiding aangevraagd te worden. Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag betaald aan de opleider. UWV beheert de aanvragen en voert deze uit. 

(Bron: Rijksoverheid)